"Samenwerken is het mooiste wat er is"
Jan Kees Pikkaart - Algemeen directeur/eigenaar
Vibes Building Engineers

Website
Zakelijke dienstverlening Interview

"Samenwerken is het mooiste wat er is"

Vibes Building Engineers

Jan Kees Pikkaart is samen met Hans Bonekamp directeur én oprichter van Vibes Building Engineers. Vibes levert totale gebouw engineering voor ontwikkelaars, bouwbedrijven, ontwerpers, gebouweigenaren en corporaties. Samen met het team zorgen ze voor een integrale benadering, zodat ze topprestaties kunnen neerzetten. “Doe niets omdat het altijd al zo was.” We stelden Jan Kees een aantal vragen.

Wat staat er nog op je bucketlist?

"Op mijn persoonlijke lijst met wensen staat bovenaan dat we als gezin, ik, mijn vrouw en twee volwassen kinderen, nog lang van elkaar mogen genieten. Verder staan er nog verscheidene reizen en bezoeken aan landen op mijn wensenlijst. Ons geplande bezoek aan St. Petersburg ging helaas voor het tweede jaar niet door. Ik hoop dat dit binnenkort wel kan gebeuren. Daar kijken wij echt naar uit."

Wilde je altijd al op de plek wonen waar je nu woont?

"Het lijkt alsof we hier in Eefde altijd al zouden hebben gaan wonen. Zo voelt het althans.

Mijn vrouw komt uit Assen en geeft elke keer weer aan dat ze niet naar Drenthe terug wil, want in de Achterhoek is het prettiger qua omgeving. Ikzelf ben in mijn vroege jeugd verscheidene keren verhuisd en wilde daarom voor onze kinderen eigenlijk niet verhuizen. Daar was ook geen aanleiding voor.

Ons huis hebben we sinds 1994. En heel veel daaraan hebben we zelf veranderd of opgeknapt. Zo hebben we een grote woonkeuken, die toen nog dienstdeed als groentewinkel.

We zijn hier bij toeval terecht gekomen, omdat we wat centraler wilden wonen voor mijn werk. Meer naar het westen was voor ons toen al te duur. Ik heb in Zutphen op de middelbare school gezeten, dus eigenlijk was het ook een beetje terug naar de roots. We zeggen nog steeds dat we hier nooit meer weggaan."

Wat is de beste tip die je andere ondernemers kunt geven?

"Kijk altijd naar of iets de moeite of kosten waard is. Doe niets omdat het altijd al zo was.

Probeer ook te veranderen wat je gewend bent. Er is altijd iets te verbeteren.

Wees niet bang om functies op te heffen. Geef aan dat mensen eigen verantwoordelijkheid hebben, net zoals ze thuis gewend zijn."

Wat heb je voor het laatst gedaan waarvoor je moed nodig had?

"Toen we vijf jaar geleden op een project bedrijfsbedreigende risico’s liepen, moesten alle toeleveranciers (ongeveer 30) worden gebeld met het slechte nieuws dat we hun rekeningen niet meer konden betalen. Je kunt je voorstellen, dat was geen fijn gesprek. Uiteindelijk zijn ze allemaal akkoord gegaan met een korting en betalingsregeling en is het project alsnog volledig opgeleverd.

Ik heb er veel waardering voor gekregen, omdat het op dat moment nog niet te laat was. De toeleveranciers waardeerden de openheid en dat ze niet voor een voldongen feit als een faillissement werden gesteld."

Wat is er zo mooi aan je bedrijf?

"'Samenwerken is het mooiste wat er is'

Ik ben mijn hele leven al bezig met samenwerken. Hans Bonekamp en ik, als directeur en eigenaar van Vibes hebben deze zelfde passie.

Elke samenwerking, elk team heeft weer een nieuw begin, een nieuwe samenstelling van belangen en een gezamenlijk doel dat wordt bereikt. De variatie van factoren, de uitdaging van het samenwerken, de bepalende randvoorwaarden, al die verschillende facetten samen maken het behalen van het doel uitdagend en speciaal.

Cruciaal daarbij is het smeden van een soepel draaiend team. Dat staat bij Hans en mij altijd voorop. Plezier en inzet zijn een logisch gevolg. Conform afspraken en binnen doelstellingen resultaten behalen is dan een logisch gevolg en vanzelfsprekend. Teamleden, klanten en partners waarderen de bijbehorende betrouwbaarheid, vooruitstrevende aanpak, openheid en de positieve resultaten."

Wat kun je vertellen over het leukste evenement waar je bij was van OiB?

"Twee jaar geleden was een aantal mensen door OiB uitgedaagd om in vijf ronden een 9-holes golfcompetitie te spelen. Ik heb vier van de vijf keer mee kunnen doen en het deelnemersveld was niet heel erg groot.

Tot mijn grote verrassing mocht ik de beker mee naar huis nemen. Dat was toch wel heel erg leuk."

Nodig een andere ondernemer uit

Wil je een andere ondernemer laten ervaren hoe effectief netwerken is? Nodig hem of haar kosteloos en vrijblijvend uit voor één van onze netwerkevents.

Wij sturen een automatische uitnodiging naar het e-mailadres die jij invult. Verder gebruiken we het e-mailadres niet. Je kunt zelf een persoonlijk bericht toevoegen.

We zijn flink vertegenwoordigd

Je vindt ons nu nog voornamelijk in het oosten van Nederland, maar er komen steeds meer regioclubs bij.