Ineke Jonker
Medewerker
Stichting Present - Apeldoorn

Website
MVO Interview

Ineke Jonker - Stichting Present

Stichting Present - Apeldoorn

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 

Ineke Jonker woont al 25 jaar met veel plezier in Apeldoorn en is in deze prachtige stad lid van Apeldoorn in Bedrijf. Dit doet zij namens Stichting Present. Maar wat doet deze prachtige maatschappelijke Stichting eigenlijk? Hoog tijd om wat nieuwsgierige
vragen te stellen!

Hoe ben je bij Stichting Present Apeldoorn terecht gekomen? 

"Via een kennis die mij attendeerde op de vacature van Co?rdinator bedrijven voor Stichting Present Apeldoorn. De functie sprak mij meteen aan door het commerciële contact bij bedrijven en de menselijke factor van Stichting Present. Je hebt echt wat te bieden bij een Apeldoorns bedrijf." 

Was is en wat doet Stichting Present Apeldoorn?

"Present slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Dat is de missie van Present! Als makelaar in vrijwilligerswerk bieden wij de mogelijkheid om je als groep of individu in Apeldoorn in te
zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement."

Waarin kom je jezelf tegen? 

"Hoeveel mensen er in onze eigen omgeving hulp nodig hebben. Het is best confronterend om met doelgroepen te maken te krijgen die je in je eigen kennissenkring nooit ontmoet zou hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld daklozen en verslaafden, maar
ook aan gehandicapten en eenzame mensen. Je bent je eigenlijk niet bewust dat er zoveel eenzame en hulpbehoevende mensen zijn in onze gemeente."

Wat inspireert je? Wat inspireert Stichting Present?

"Dat wij als Stichting Present echt het verschil kunnen maken. Een paar uur van je vrije tijd kan een wereld van verschil maken voor mensen die hulp nodig hebben. Apeldoorn wordt er echt mooier van." 

Hoe is de stichting ontstaan? 

"Vijftien jaar geleden bezocht een groep Nederlanders een conferentie in Londen, waar ze kennis maakten met een soortgelijke Engelse stichting. Deze stichting had als doel om groepen vrijwilligers in te zetten op plekken waar dat nodig is. Zij namen het initiatief een soortgelijke stichting in Nederland op te richten. Zij hadden de visie om iedere stad zijn eigen stichting Present te geven. Inmiddels zijn er 70 lokale stichtingen Present in Nederland." 

Wat is het allerleukste aan je vak? 

"Bij een bedrijf te kunnen vertellen wat de meerwaarde is van een verbintenis met Present Apeldoorn. Ondernemers stimuleren werk te maken van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Niet als uithangbord maar om echt van betekenis te zijn voor de
samenleving waar je deel van uitmaakt. In woord én daad. Het is mooi om je als bedrijf als bijvoorbeeld teambuilding eenmalig vrijwillig in te kunnen zetten voor mensen die dat het meeste nodig hebben. Maar ze krijgen er ook iets voor terug: blijdschap,
vreugde, een blik in een ander leven. Kortom een onvergetelijke ervaring!"

Maak de zin af: jullie zijn pas echt tevreden als...

"... wij een groep vrijwilligers van een bedrijf, sportvereniging of bijvoorbeeld een groep vriendinnen in hun eigen kracht hebben kunnen inzetten, bij een project wat bij de groep past. Waarna de groep en de hulpontvanger tevreden zijn. Als iedereen in beweging is gekomen. Dat is waar het omgaat. Zinvol bezig zijn."

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

"Onze droom is dat wij niet meer nodig zijn, wij onze deuren kunnen sluiten. Omdat iedereen het vanzelfsprekend vindt om naar elkaar om te kijken."

Nodig een andere ondernemer uit

Wil je een andere ondernemer laten ervaren hoe effectief netwerken is? Nodig hem of haar kosteloos en vrijblijvend uit voor één van onze netwerkevents.

Wij sturen een automatische uitnodiging naar het e-mailadres die jij invult. Verder gebruiken we het e-mailadres niet. Je kunt zelf een persoonlijk bericht toevoegen.

We zijn flink vertegenwoordigd

Je vindt ons nu nog voornamelijk in het oosten van Nederland, maar er komen steeds meer regioclubs bij.