home 088 - 54 375 00

twente
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Directeur Friendship Sports Centre

Etienne Spee

"Het is ongekend wat hier voor moois gebeurt."

Etienne Spee weet het zeker. Hij heeft de mooiste baan van de wereld. Als directeur van het Friendship Sports Centre ervaart hij dagelijks wat sport en beweging doet voor kinderen met een beperking. "We zijn het enige sportcentrum in Europa dat volledig is uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking. Het is ongekend wat hier voor moois gebeurt."

Leerschool voor heel Nederland
Spee is geen onbekende in de sportwereld. Naast een carrière als golfprofessional kwam hij eerder uit voor het Nederlands Olympisch voetbalelftal. "Ik heb wereldwijd de meest waanzinnige locaties gezien, maar het Friendship Sports Centre wist ik niet te vinden. Gênant gewoon. Iedereen die ook maar een beetje om sport geeft, moet hier komen kijken. Dit centrum is een leerschool voor heel Nederland."

 "We denken allemaal maar dat sporten vanzelfsprekend is. Dat is het niet."

Eindelijk zichzelf zijn
Het sportcentrum is zeker een bezoek waard. Op het indrukwekkende terrein beoefenen ruim 600 kinderen in totaal 25 verschillende sporten. Spee: "Een unicum. We denken allemaal maar dat sporten vanzelfsprekend is. Droppen onze kinderen op een veld en gaan wat voor onszelf doen. Voor de kinderen van sportclub Only Friends was sport geen vanzelfsprekendheid. Totdat Dennis Gebbink het Friendship Sports Centre realiseerde (voorheen Ronald McDonald Centre). Hier kunnen ze onbeperkt bewegen en plezier maken. Vallen en opstaan. Vriendschappen sluiten. Eindelijk zichzelf zijn. Goud!"

Waardevolle ontmoetingen
Het sportcomplex in Amsterdam Noord kent onder meer een sintelbaan, twee voetbalvelden, een verspringbak, een aangepaste fitnessruimte, een Cruyff Court, een dojo en een extra verwarmd zwembad. "Vergeet het clubhuis niet", vult Spee aan. "Het clubhuis is het hart van ons terrein. Hier worden nieuwe contacten gelegd en ervaringen uitgewisseld. Ook tussen ouders onderling. Waardevolle ontmoetingen voor alle betrokkenen."

 "Er is hier zóveel respect. Zoveel liefde onderling. Dat vind je nergens anders."


Samen het onmogelijke mogelijk maken
"We willen verder gaan in het faciliteren van ontmoetingen", vervolgt Spee. "Naast Only Friends zijn hier ook andere doelgroepen die hulp behoeven van harte welkom. Denk bijvoorbeeld aan ouderen uit de buurt of mensen met obesitas." Spee benadrukt dat hiervoor wel geld nodig is. Ook om het sportcentrum in de toekomst te behouden. "Het Friendship Sports Centre is te belangrijk voor jeugd met een beperking. Dat mag niet verloren gaan. De zakelijke markt kan een groot verschil maken. Als je toch buiten de deur gaat vergaderen of netwerken, waarom dan niet op onze prachtlocatie? De mogelijkheden zijn legio. Of neem Ondernemers in Bedrijf. Als ieder lid nu eens € 8,- per maand kan bijdragen. Dat zou toch fantastisch zijn? Samen maken we het onmogelijke mogelijk!"

Stralende koppies
"Nederlanders zijn geneigd om te klagen. We hebben allemaal problemen. Het glas is meestal halfvol. Voor mij gaat die vlieger niet meer op", besluit Spee. "Heel simpel: als je hier op de velden of in de zalen loopt, heb je geen problemen. Er is zóveel respect, zoveel liefde onderling. Dat vind je nergens anders. Kijk zelf maar rond. Moet je die stralende koppies zien joh. Het plezier druipt van de gezichten af. En dan durven ze nog te zeggen dat het wetenschappelijk niet bewezen is dat sport een bijdrage levert aan welzijn. Haha!"

Enthousiast geworden? Neem contact op via info@friendshipsc.nl of 020 - 333 1234 voor sponsor- en/of netwerkmogelijkheden.

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's