home 088 - 54 375 00

twente
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Swarte Ruijter

Esther de Mönnink

Esther de Mönnink runt al tien jaar samen met haar man Erik het prachtig gelegen hotel/restaurant de Swarte Ruijter. Esther over reeën in de tuin, tevreden zijn met wat je hebt en van je hobby je werk maken.

Hoe is het bedrijf ontstaan?
De Swarte Ruijter is sinds 1928 altijd al een Horeca-bedrijf geweest. Het heeft jaren leeg gestaan en is tien jaar geleden open gegaan in de huidige stijl. In 2004 kwamen Erik en ik langs. "Dit is echt wat voor jou!", zei ik meteen tegen Erik. We hebben toen een jaar in loondienst gewerkt. Erik heeft de hele keuken opgezet als chef-kok en we werkten ook allebei al als bedrijfsleider. In januari 2005 hebben we de exploitatie overgenomen. Het eerste jaar hadden we dus ook al de leiding en het was al helemaal zoals we het zelf zouden willen. Daarna hebben we weinig veranderd, we gaan verder op dezelfde koers. Hij doet 'de achterkant' nu ook. De terrassen, het tuinonderhoud enzovoort. Ik kom van oorsprong uit de bediening en hou me nu ook met name met 'de voorkant' bezig. Alles wat met klantencontact en reserveringen te maken heeft, gaat via mij en daarbij ook de administratie en boekhouding.

Getrouwd en dan ook nog samen een zaak runnen?
Dat gaat prima, het is ook leuk om samen te werken en we hebben wel sterk onze eigen verantwoordelijkheden. Soms zien we elkaar zelfs bijna niet. Ons huis is op loopafstand, dus daardoor zijn we ook flexibel. Als je thuis bent, moet je vooral de knop om kunnen zetten en dat kunnen we heel goed. Erik kan dat nog beter ik. Als hij naar huis loopt, is hij alles meteen vergeten. Als we op vakantie gaan ben ik eerst drie dagen aan het ontstressen en hij kan direct alles vergeten, dat vind ik knap!

Wat maakt ondernemen zo leuk?
Iedere dag is anders en het is nooit saai. Er zitten heel veel risico's aan, het is niet altijd leuk. Medewerkers kunnen ziek zijn of weg gaan, je hebt altijd honderd dingen tegelijk. Dat is niet altijd leuk, maar je moet het altijd oplossen. Het is de balans tussen de vrijheid die je hebt aan de ene kant, maar ook de discipline die je moet hebben aan de andere kant. Ons werk is onze hobby, dus het voelt niet als werk. We hebben allebei altijd in de horeca gezeten, dus dit is voor ons doen wat we graag willen. Je bepaalt het zelf. We proberen het heel stabiel te houden en ons bedrijf stapje voor stapje op te bouwen. We hebben een paar jaren crisis gehad en dan moet je nieuwe dingen proberen. Je wordt meer in de ondernemersrol gedrukt, dan in de rol van chef-kok en gastvrouw.

Hoe ga je daarmee om?
Er zijn weken genoeg in het hoogseizoen dat ik elke dag werk, maar wel flexibel kan zijn. Dan werk ik bijvoorbeeld 's ochtends, ga 's middags zwemmen met de kinderen en sta om zes uur weer klaar om restaurant gasten welkom te heten. Het gaat erom dat je het zo doet dat het bij jou als persoon en bij je gezinssituatie past. We kunnen niet zomaar even op vakantie gaan, want we hebben bijvoorbeeld ook een nachtportiersfunctie. Ons werk is nooit klaar. Maar die diversiteit is gewoon leuk!

Wat is je droom?

Die droom die leven we al denk ik. Het allerbelangrijkste voor ons is dat het druk is, dat het goed loopt. Onze droom is dat dat zo blijft. Dat je kunt blijven vernieuwen en je interessant genoeg blijft voor je vaste gasten en je nieuwe gasten. Dat hebben we al die tien jaar gedaan en dat blijven we doen. De kwaliteit blijft hetzelfde. Dat is iets wat we heel belangrijk vinden. We staan voor simpel chique. Lekker eten op niveau in een ongedwongen sfeer, waarbij gastvrijheid echt heel erg belangrijk is. Mensen moeten zich welkom voelen. Dat zeggen mensen vaak in de horeca, maar het moet ook écht zo zijn.

Heb je een favoriete plek binnen het hotel?
Het terras is mijn favoriete plek. Dus dat is eigenlijk buiten. Het is zo super om daar te zitten. Lekker in het bos. Soms, als ik heel vroeg begin en ik buiten op het terras even ontbijt, dan zie je een ree in de achtertuin. Het is gewoon een heel mooi plekje. In de zomer is er niets mooier dan daar lekker op het terras te zitten en is het altijd dringen. Binnen zitten gasten het liefst in het restaurantgedeelte. Dat is niet zo heel groot, dus elke plek is prima.

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?
Ik ben altijd heel creatief. Ik heb een jaar geschilderd en dat ga ik na de zomer ook weer lekker doen. 's Ochtendsmaak ik minstens drie keer per week een lange wandeling in het bos, meteen om half 9 als de kinderen naar school zijn. Heerlijk om je verstand op nul te zetten. De hele dag heb ik mensen om mij heen en hele drukke, hectische weekenden. Dan geniet ik er ontzettend van om juist op maandagochtend in mijn eentje, een stuk het bos in te lopen.

Waar ga je voor komend jaar?
Het gaat eigenlijk ontzettend goed. 2014 was een topjaar en dat willen we vooral vasthouden. Als het zo blijft gaan, dan zijn we tevreden. Het moet ook een keer goed zijn. Zoals het nu is, past het precies bij ons. Het is leuk om een mooie zaak te blijven, maar het moet toegankelijk blijven. De gezelligheid en de ongedwongenheid moet blijven, zodat mensen makkelijk binnen blijven lopen. Dit jaar gaan we wel het bargedeelte aanpakken. Nu ontbreekt een lounge en daar zijn we druk mee bezig. We leggen de laatste hand aan het ontwerp: er komt een hele andere bar in en de krukken gaan weg. In eerste instantie zou het in maart al gebeuren, maar het kost tijd om het goed te doen. Het is een grote investering en dat moet je goed doordenken. Het wordt nu oktober of november.

Waar mag je jou 's nachts voor wakker maken?
Nergens voor. Die nacht is mij heilig. Als er iets is met de kinderen is of het werk, dan ben ik natuurlijk meteen bereid om te doen wat nodig is, maar verder mag je me nergens voor wakker maken.

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's