home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Loteringen Uitvaart

Lot Rohde

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
Mijn vader is 14 jaar geleden nogal onverwachts overleden. Dit intrigeerde mij, ik was toen 24 jaar en dat vraagt nogal wat van je leven. Vanaf dat moment ben ik met andere ogen gaan kijken naar het beroep en kreeg het mijn interesse. Ik vond me zelf alleen toen nog veel te jong om die richting op te gaan. Ik studeerde HBO Maatschappelijk werk en Dienstverlening en tijdens deze studie ben ik gaan werken bij de Jeugdreclassering. Een paar jaar na het behalen van dit diploma ben ik de voortgezette opleiding Management en Organisatie gaan doen. Met dit diploma heb ik me verder ontwikkeld naar teamleider, manager en operationeel directeur binnen de kinderopvang. Het waren ontzettende leuke banen, maar toch merkte ik dat deze functies niet echt mijn passie hadden. Vorig jaar september heb ik de stap gezet om als zelfstandig uitvaartondernemer aan de slag te gaan, en ben ik erachter gekomen dat al mijn vooropleidingen en functies de perfecte voorbereiding zijn geweest voor dit beroep.

Wat maakt je werk zo bijzonder?
Het is zowel inhoudelijk als organisatorisch. In een hele korte tijd bouw je een band op met de familie van de overledene maar daarnaast moet je ook veel dingen regelen. Ik probeer goed aan te sluiten bij de personen wie ik voor me heb. Er is niks persoonlijkers dan dit werk, maar het is daarnaast ook zakelijke dienstverlening. De combinatie van verschillende facetten trekt mij aan. Ik geloof in wat ik doe.

Merk je dat mensen het lastig vinden om over je beroep te praten?
Eigenlijk verwachten mensen dit beroep niet bij mij, ze hebben vaak een ander beeld van uitvaartondernemers. Ze zijn vaak gefascineerd waarom ik dit doe, maar ik heb niet altijd zin om over mijn werk te praten. Als ik bijvoorbeeld op een verjaardag ben, wil ik ook gewoon een wijntje drinken en gezellig met mensen kletsen.

Neem je het werk nooit mee naar huis?

Natuurlijk ben ik altijd wel geraakt, maar het blijft toch andermans verdriet. Het is mijn werk en ik kan het ook achterlaten. Bij ons thuis is de dood een heel normaal onderwerp. Ik heb 3 kinderen en die vinden er niks engs meer aan.

Wat zijn je karaktereigenschappen?
Enerzijds kan ik goed luisteren om zo goed aan te sluiten bij de behoeften van mijn klanten. Ik probeer mensen ook verder te laten kijken, om zo keuzes te maken die ook echt passen bij de familie en om erachter te komen of iets echt zo is of dat ze niet beter weten. Daarin ben ik heel transparant, in wat dingen kosten en wat wel en niet mogelijk is. Je kan het maar 1 keer goed doen. Ik maak ook wel eens mee dat mensen een dag later heel wat anders willen, dus moet je ook flexibel zijn. Anderzijds heb ik een zakelijke kant. Ik ben heel duidelijk en transparant, zodat je beide weet waar je aan toe bent.

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?
Ik houd van gezellig met de hond het bos in gaan en mijn hoofd leeg maken en een goed boek lezen doe ik ook graag. Daarnaast hou ik van lekker eten met een wijntje en lang natafelen.

Wat is jouw droom?

Ik hoop dat ik over een jaar of 2 van mijn werk kan leven en dat Loteringen uitvaart een begrip wordt. Daarnaast zou ik het wel fijn vinden om iemand erbij te hebben. Mijn sociale leven ziet er heel anders uit, ik moet nu 24/7 beschikbaar zijn, waardoor ik soms onverwachts weg moet. En het klinkt misschien heel clich?, maar het besef van gezond zijn en de mensen om je heen hebben wie je wil is voor mij het belangrijkst.

Heb je nog een tip?
Mocht je te maken krijgen met een overlijden, verwacht of onverwachts, vraag dan verschillende offertes op. Er is veel verschil in prijs, zeker onder aan de streep. Geef duidelijk al je wensen aan zodat je niet achteraf alsnog allemaal extra kosten op de rekening terug vindt die in het offerte traject niet meegenomen zijn. vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's