home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Gudrun Winters

Winters Mediation

Winters Mediation – vanuit een conflict positief de toekomst in
Kracht, kleur, beweging – een positieve lijn naar boven, naar de toekomst. Dat is de gedachte achter het logo van Winters Mediation, en dat is wat Gudrun Winters beweegt. “Ik wil mensen zo goed mogelijk door lastige situaties heen helpen. Daar waar mensen een langdurige relatie hebben en tegenover elkaar komen te staan. Ik doe dat door een combinatie van goed luisteren en begrijpen wanneer een kwestie voor betrokkenen echt opgelost is.”
Gudrun studeerde Rechten en Bestuurskunde en werkte lange tijd als advocaat, gespecialiseerd in personen- en familierecht. “Als pas afgestudeerde advocaat begeleidde ik ook mensen die middenin een scheiding zaten. Niet leuk, om middenin de ruzie van mensen te zitten. Ik deed mijn werk gewetensvol, maar met een juridische bril op. Ik heb nog steeds profijt van die juridische kennis, maar via mediation kan ik mensen beter verder helpen, zodat ze echt verder komen. Ze zitten nu samen bij mij aan tafel in plaats van een van hen beiden. ”

Conflictbemiddeling
Winters Mediation bemiddelt tussen mensen die te maken hebben met een arbeidsconflict, echtscheiding, een conflict rond de afwikkeling van een erfenis of conflicten binnen een (familie)bedrijf. Winters Mediation is gespecialiseerd in familierecht, erfrecht en arbeidsrecht, en kan naast juridische ondersteuning ook financieel en fiscaal advies geven, doordat zij samenwerkt met mensen met fiscale en notariële kennis binnen haar netwerk. Als zaken toch voor de rechtbank komen, kan Gudrun dat ook afhandelen. “Het doel is altijd dat beide partijen op een goede manier de toekomst in kunnen gaan, door kunnen gaan met hun leven.”

Levenservaring
Gudrun weet waarover ze het heeft als ze (ex-)partners bijstaat bij alles wat er bij een echtscheiding komt kijken. “Ik ben zelf gescheiden na een huwelijk van achttien jaar. We hebben samen drie kinderen, en je deelt een geschiedenis. Er spelen dan ook allerlei belangen mee. Een eigen bedrijf, een huis, financiële consequenties, maar ook de zorg voor je kinderen. Als mediator breng ik daardoor niet alleen mijn juridische ervaring mee, maar ook levenservaring - ik weet waar mensen mee te maken hebben.”

Gezamenlijk belang
Gudrun is ervan overtuigd dat mediation de toekomst heeft en dat steeds meer mensen die in conflict zijn eerder een mediator dan een advocaat zullen opzoeken. “Mediation is een prachtig vak. Veel meer dan in de advocatuur, ben je gericht op het gezamenlijk belang, op een goede toekomst en minder op winnen. Een mediator is veel meer gericht op wat mensen nodig hebben om verder te komen. Als mediator kijk je verder dan het juridische aspect.”

Overlegscheiding
Naast mediator en advocaat is Gudrun ook overlegscheidingsadvocaat. De overlegscheiding (of collaborative practice) is een uit de VS ‘overgewaaid’ principe, waarbij de partijen die bij een echtscheiding betrokken zijn, allebei hun eigen advocaat hebben. Samen met een coach en een financieel specialist vormen zij een team en gaan de ex-partners de uitdaging aan om er samen zo goed mogelijk uit te komen. Belangrijk is de afspraak dat er niet mag worden geprocedeerd. Gudrun is enthousiast over deze vorm van scheiden. “Het is een mooie uitdaging om zo open en transparant mogelijk de belangen van iedereen te dienen. De kans van slagen – waarbij beiden op een positieve manier de toekomst in kunnen – is ook groter, omdat beiden veel investeren in zo’n traject. Het gaat dan niet langer om winnen of verliezen, je streeft er juist naar dat iedereen zich winnaar voelt.”

Doen wat je hart heeft
Gudrun profileert zich de laatste twee jaar, sinds het starten van haar eigen kantoor, niet meer als advocaat. “Mijn rol als mediator staat voorop, ook al blijf ik bewust ook advocaat. Dat was destijds een spannende keuze. Ik heb jaren als advocaat gewerkt, om dan als advocaat verder te gaan, voelt logisch en veilig. Ik heb tenslotte rechten gestudeerd… Ik ging iemand uit mijn netwerk om advies vragen en hij zei ‘jouw hart ligt veel meer bij mediation, jouw enthousiasme daarvoor onderscheidt je’. En dat is waar: ik wil mensen liever helpen bij hun eigen toekomst dan bij hun strijd tegen een ander”.
Het heeft gewerkt om in te zetten op mediation, mensen weten mij te vinden. Als je overtuigd bent van wat je doet, dan kan het hard werken zijn, maar dan valt alles ook op z’n plek.”
Doe wat je hart heeft, dat is wat Gudrun ook andere ondernemers adviseert. “Durf jezelf te zijn en durf jezelf te geven. Sta voor je eigen kwaliteit, maar durf ook om uit je comfortzone te stappen. Als je voelt ‘dit past bij mij’, durf de stap dan ook te wagen. ‘Durven’, dat is het kernwoord!”

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's