home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Martijn Rozendal

Fietskoeriers Zutphen

Fietskoeriers Zutphen – de groene, duurzame oplossing voor post- en pakkettenbezorging
Twaalf jaar werkte Martijn Rozendal in de verslavingszorg. In de zorg ging steeds meer draaien om registratie en administratie. Het riep bij Martijn de vraag op ‘wat wil ik nu eigenlijk?’ De uitkomst van dit denkproces was een nieuwe onderneming: Fietskoeriers Zutphen.
“Ik kwam uit bij drie kernwaarden die voor mij belangrijk zijn: ik hou van mensen, ik hou van buiten zijn en ik hou van sport. Die drie dingen komen samen bij Fietskoeriers.”

Martijn ging eerst een tijdje meefietsen bij Fietskoeriers Apeldoorn. Toen hij ontdekte dat er geen fietskoeriers in Zutphen waren, zegde hij zijn baan op, verhuisde hij naar de hanzestad en startte hij Fietskoeriers Zutphen in december 2015.
Het idee achter Fietskoeriers is even eenvoudig als duurzaam: lokale ondernemers kunnen zich aanmelden voor de pakkettendienst of voor postservice. De Fietskoeriers halen de pakketten of de post op en bezorgen het bij andere lokale ondernemingen. De pakketten en post kan ook gefrankeerd worden en door heel Nederland bezorgd. Zowel ’s ochtends als ‘s middags komt de fietskoerier de post en pakketten halen, ’s middags fietst de koerier naar een centraal punt buiten het stadscentrum, waar een groengasauto klaarstaat om de pakketten verder naar een distributiecentrum te brengen, en ’s avonds worden de pakketten en post door heel Nederland bezorgd tussen 18.00 – 22.00 uur. In 30 steden wordt dit op de fiets gedaan.

De oplossing voor de binnenstad
Fietskoeriers kunnen een uitkomst zijn voor overbelaste binnensteden in Nederland. Martijn: “Je ziet de binnensteden dichtslibben met verkeer. Bestelbussen & vrachtwagens die komen laden en lossen, maar ook de bouwverkeer. Door gebruik te maken van fietskoeriers ontlast je de binnenstad en maak je gebruik van de meest milieuvriendelijke manier van bezorgen.”

‘Probeer maar bij de buren’
Het duurde even voordat Martijn voet aan de grond kreeg in Zutphen. “Zutphenaren zijn wat gereserveerd. ‘Probeer het eerst maar eens bij de buren’, was vaak de eerste reactie. Het was een kwestie van heel veel investeren, langsgaan, bellen en netwerken. Toen ben ik ook lid geworden van Ondernemers in Bedrijf. Zo hebben we langzamerhand veel mensen leren kennen, en was er uiteindelijk een aantal ondernemers die het gingen proberen. Zo is het gaan lopen. Zutphen is klein – iedereen kent iedereen, dat helpt enorm. En iedereen ziet de fiets, en dat nodigt uit om te vragen ‘wat is dat voor fiets, wat doe je, hoe werkt het’.”

Onderdeel van Zutphen
Anno 2018 zijn de fietskoeriers niet meer weg te denken uit Zutphen. “Er is meer dan genoeg werk. De Fietskoeriers passen ook in Zutphen – veel Zutphenaren zijn antroposofisch en bewust bezig met milieu en duurzaamheid.” Fietskoeriers bezorgt onder andere medicatie van apotheken binnen Zutphen en Brummen, vervoert kantoorartikelen, boodschappen voor ouderen, verfproducten en bloemen.
Martijn hoopt dat Fietskoeriers nog verder kan groeien. “Het lijkt me prachtig om nog meer onderdeel te worden van Zutphen – dat je de fietskoeriers overal door de stad ziet fietsen. Het zou ook mooi zijn als we lokaal meer werkgelegenheid creëren: fietskoerieren is een mooie kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om aan het werk te komen.”

Nog duurzamer
Fietskoeriers zoekt steeds naar manieren om nog duurzamer en milieuvriendelijker te halen en bezorgen. Bijvoorbeeld door gebruik te gaan maken van elektrische vrachtwagentjes, of door zo te plannen dat de groengasauto niet alleen post en pakketten brengt, maar ook weer post meeneemt, zodat er nooit met lege auto’s gereden wordt.
Sinds een half jaar werkt Fietskoeriers Zutphen intensief samen met Fietskoeriers Deventer. Elke dag ontmoeten de koeriers elkaar in Gorssel, waar zij de goederen aan elkaar doorgeven.

Enthousiast
Toekomstdromen zijn er genoeg. Martijn grijpt steeds terug naar de drie kernwaarden waar het allemaal mee begon. “Waar wordt je nu enthousiast van? Dat is een vraag die je je steeds weer moet stellen als je een onderneming begint. Neem dat mee in je onderneming. Vergeet ook niet om goed onderzoek te doen voordat je start - ga na of je plan haalbaar is.”
Martijn wordt enthousiast van zijn werk, maar hoort ook graag de verhalen van andere ondernemers. “We hebben er tegenwoordig helaas minder tijd voor, maar ik ga heel graag naar de bijeenkomsten van Ondernemers in Bedrijf. De bedrijfsbezoeken bijvoorbeeld vind ik erg leuk en zinvol. Heel leuk om te horen over de passie van andere ondernemers – en mijn passie deel ik graag met anderen!”

 

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's