home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Joost ten Dam

ICT Spirit

In gesprek met Joost ten Dam van ICT Spirit

Achtergrond en opleiding
Ik heb in 2008 de opleiding Commerciële Economie afgerond aan het Saxion in Enschede. Na deze opleiding heb ik een kleine 3 jaar als binnendienstmedewerker gewerkt bij een bedrijf wat reinigingsmachines verkoopt, in Zelhem.

Vervolgens terug gegaan naar het bedrijf waar ik tevens mijn afstudeerstage had afgerond: ICT Spirit. Daar werk ik nu 7 jaar. Ik ben begonnen op de sales binnendienst en ruim een jaar geleden doorgegroeid naar een rol als accountmanager. In deze rol adviseer ik onze klanten over het inzetten van de juiste ICT die kunnen bijdragen aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen.

Missie
De missie van ICT Spirit is:

“ICT Spirit zorgt voor flexibele ICT-oplossingen passend bij uw organisatie-doelstellingen. Als familiebedrijf in Oost-Nederland in de ICT-sector realiseren, beheren en adviseren wij u over uw ICT-omgeving.”

Mijn eigen missie sluit hierbij aan. Ik wil graag realiseren dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken over de inrichting van hun ICT-omgeving, zodat zij zich kunnen focussen op hun eigen business.

Diensten
De invulling van de producten en diensten die wij leveren komt platgeslagen hier op neer:

-Strategie en architectuur: wij willen onze klanten meenemen in de digitale transformatie. In dit kader helpen wij onze klanten om inzicht te krijgen in de informatievoorziening binnen een organisatie, hoe een goede ICT-inrichting aansluit op de strategie en hoe de komst van bijvoorbeeld cloud nieuwe informatiebehoeften en rollen creëert.

-Analyse en advies: een stap verder is het analyseren van de strategie en het vertalen naar een advies. Dit kan zijn op het gebied van beschikbaarheid, toegankelijkheid, schaalbaarheid en prestaties van de ICT-systemen.

-Bouw en implementatie: de volgende stap naar het gebruik van een nieuwe ICT-omgeving. We zien hierin veel hybride oplossingen ontstaan. Dat wil zeggen dat de klant veelal nog wel eigen hardware wil hebben, gecombineerd met publieke cloud-oplossingen zoals Office 365.

-Beheer en controle: dit is op meerdere manier in te vullen. Beheer vanuit de Servicedesk, of beheer via de reguliere aanwezigheid van een engineer op locatie bij de klant. Beheer en controle is de fase na “Bouw en implementatie”, maar kan ook vooraf gaan aan “Strategie en architectuur”. Zo maken we de cirkel rond.

Doelgroep
Onze doelgroep ligt bij klanten vanaf ca. 20 werkplekken en waar ICT op de managementagenda staat. Daarbij hebben we een salesfocus op de regio’s Overijssel en Gelderland en tevens een marketingfocus richting Noordoost-Nederland. Branches waarin we actief zijn is bouw, productie, semi-overheid, zorg en (financiële) dienstverlenging. Met onze AVG-dienstverlening zijn we tevens actief in het onderwijs.

Ontstaan onderneming
De naam ICT Spirit bestaat sinds 2007 en is voortgekomen uit Leferink Computer Systemen. Leferink Computer Systemen bestaat sinds 1984. Leferink is in de regio een veelal bekende naam  van de kantoorartikelen, kopieerapparaten etc. ICT Spirit is nog steeds een onderdeel van de Leferink Holding. Verder vallen onder deze holding nog Leferink Office Works en KP Interieur.

Doelstellingen 2018/ Goede voornemens
2018 is al een tijdje op weg, maar mijn doelstelling op korte termijn is me persoonlijk te ontwikkelen. Omdat ik vanuit een kantooromgeving kom, en nu ruim een jaar “op pad” ben in de buitenwereld, liggen hier nog genoeg uitdagingen voor mij. Het lidmaatschap voor Achterhoek in Bedrijf draagt bij aan de invulling van mijn persoonlijke doelstelling.

Waar sta je over 5 jaar?
Dat vind ik altijd een lastige vraag. Graag kijk ik vooruit en kijk ik liever niet terug naar het verleden. Ik heb nu net een mooie interne groei doorgemaakt en zie in mijn huidige functie nog voldoende groeimogelijkheden voor de komende 5 jaar. In wezen kun je dus stellen dat ik in mijn huidige functie nog junior ben, maar al wel met veel bagage vanuit de binnendienst-periode die ik bij ICT Spirit heb gehad. Als ik dan kijk naar de toekomst wil ik deze bagage combineren met de groei die ik nu doormaak, om vervolgens de stap te maken naar senior accountmanager.

Gouden tip voor ondernemers
Ik zie mezelf niet als ondernemer, ik ben tenslotte geen eigenaar van het bedrijf waar ik voor werk. Wel kom ik uit een ondernemersfamilie. Mijn vader komt uit een boerenbedrijf en heeft, nadat hij met mijn moeder trouwde, altijd een rijschool gehad. We hadden het niet altijd makkelijk, maar wat ik geleerd heb is dat je met hard werken, maar ook om uit negativiteit positiviteit te halen, mooie stappen kunt zetten.

Persoonlijk
Ik ben 34 jaar en getrouwd met Nelleke. We kennen elkaar al sinds 2002, toevallig sinds de dag dat Willem-Alexander en Maxima met elkaar getrouwd zijn. In 2008 zijn we gaan samenwonen en sinds 2 jaar wonen we op een mooie plek in Eibergen. Tussendoor zijn we in 2014 getrouwd. In juli 2017 is onze zoon Siem geboren. In mijn vrije tijd mag ik graag een rondje hardlopen en wandelen met het gezin en onze beagle Guus.

Drijfveren
Ik ben een sociaal persoon en haal mijn motivatie uit relaties. Het opzetten van relaties, het beheren en uitbreiden ervan. Ook haal ik veel kracht uit mijn gezin. We hebben samen veel mee moeten maken en dat heeft ons gesterkt. Dat probeer ik ook te vertalen naar mijn werk.

Waarom Ondernemers in Bedrijf
Een aantal redenen:
- Uitbreiden netwerk
- Persoonlijke ontwikkeling
- Uitbreiding werkgebied voor ICT Spirit

Meerwaarde Ondernemers in Bedrijf
Ik zie bij de netwerkbijeenkomsten een mooie mix van zakelijke en persoonlijke benadering. Dat spreekt me erg aan. Ook de mix van veel verschillende ondernemers vind ik mooi om te zien. De meerwaarde is voor mij dat het bijdraagt aan mijn persoonlijke doelstellingen.

Netwerken
Een netwerk biedt kansen. Nieuwe klanten, omzet. Maar netwerken zie ik niet al iets eenzijdigs voor mezelf. Ook het verbinden van mensen met elkaar is belangrijk. En het draagt tevens bij aan het komen tot nieuwe inzichten en nieuwe ervaringen.

 

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's