home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Tina en André Visch

Het HeelHuus

HeelHuus – ‘heel’ worden in een warme, huiselijke omgeving

Het HeelHuus – een huis midden in de samenleving, waar je in een geborgen en prettige sfeer weer ‘heel’ kunt worden. Het gezondheidscentrum HeelHuus in Warnsveld is de onderneming van Tina en André Visch, waarin hun visie op gezond zijn en gezond worden tot uitdrukking komt.

Tina: “Wij willen een huis bieden waar mensen met liefde en aandacht ontvangen worden, waar ze in een ontspannen en geborgen sfeer ‘heel’ kunnen worden. Dat kan door reguliere en complementaire zorgverlening, maar ook met behulp van bijvoorbeeld een mindfulness training, een cursus energie & bewustzijn en yoga.”

In de visie van het HeelHuus staat de mens centraal – oud of jong, gezond of minder gezond. De therapeuten van het HeelHuus kijken naar het individu en beoordelen wat deze persoon nodig heeft om in balans te komen, te genezen en gezond(er) te worden. Klachten worden als signalen gezien, waarbij de oorzaak van de klacht wordt achterhaald. Behandeling is erop gericht het zelfgenezend vermogen van de geest over het lichaam te herstellen en te zorgen dat de persoon daar zelf invloed op kan uitoefenen.


Regulier en complementair
In het HeelHuus werken reguliere en complementaire geneeskunde samen. Je kunt er terecht voor reguliere behandelingen zoals fysiotherapie, manuele therapie, podotherapie, logopedie, ergotherapie en psychologie, maar ook voor complementaire behandelingen zoals acupunctuur, natuurgeneeskunde, craniosacraal therapie, massage bij kanker en energetische coaching.
Respect voor de verschillende geneeswijzen is het uitgangspunt. “We willen een brug bouwen tussen regulier en complementair. Het een kan niet zonder het ander. Als je samenwerkt op basis van wederzijds respect, kun je iemand echt goed ondersteunen in zijn genezingsproces.”


Pieken en dalen
Het begon allemaal met een droom – een kuuroord. André werkte al jaren als manueel therapeut en acupuncturist vanuit een praktijk aan huis, in Velp. Het aantal patiënten met burn-outklachten nam toe, waardoor Tina en André het idee kregen om juist voor mensen met burn-outklachten een kuuroord te gaan starten. Iets van die droom konden André en Tina verwezenlijken toen zij in 2004 een Kuuroord konden beginnen in Bronsbergen bij Zutphen. Het werden tien tropenjaren. Toen het wegennet voorjaar 2013 rond Zutphen op de schop ging, betekende dat een drastische afname van de gastenaantallen. André en Tina moesten reorganiseren en medewerkers ontslaan. Het gezondheidscentrum liep nog goed, maar omdat de sauna en beauty-afdeling verliesgevend bleven, moest ten slotte faillissement worden aangevraagd.

Doorstart
De droom liet zich niet verjagen; oktober 2013 maken André en Tina met de hulp van een dierbare vriend een doorstart met het gezondheidscentrum. “Met zijn drieën hebben we een nieuwe plek gezocht om echt een nieuwe start te kunnen maken. We vonden een pandje in Warnsveld – een grote bende. ‘Hier wil ik nog niet dood gevonden worden’, dacht ik toen ik er voor het eerst was.” Het pand werd gekocht en volledig gerenoveerd. 2014 wordt een jaar van overleven. “Het pand werd verbouwd, we zaten nog met de afwikkeling van het faillissement en we hebben een nieuw bedrijf opgestart. Tegelijkertijd hadden we twee opgroeiende kinderen thuis. Je staat in de overleefstand. Gelukkig konden we steunen op goede en lieve mensen. En binnen het bedrijf zijn we meer dan ooit de verbinding met elkaar aangegaan. Ik heb steeds het rotsvaste vertrouwen gehad dat het allemaal goed zou komen.”

Anno 2018 is de rust weergekeerd, letterlijk en figuurlijk. Wie het HeelHuus binnenloopt, komt binnen in een sfeer die rust en licht uitstraalt. Alsof je een huiskamer binnenkomt, met een grote, van boomstammen gemaakte tafel, lekkere stoelen eromheen. Een boomstam die dienst doet als pilaar, brengt iets van de natuur binnen. Een gastvrije receptionist heet je welkom, geeft een kopje koffie en legt uit waar je alles kunt vinden.

Dicht bij jezelf blijven
Tina heeft veel geleerd door de jaren van ondernemen met pieken en dalen. “Blijf dicht bij jezelf”, geeft ze andere ondernemers mee. “Doe waar je blij en gelukkig van wordt, volg je hart. Als je gevoel zegt dat je iets niet moet doen, doe het dan ook niet! Soms ga je dingen doen omdat het financieel lucratief is, omdat je moet overleven. Maar als die dingen niet passen bij je missie, dan raak je steeds verder van je pad af.” Tina spreekt uit eigen ervaring. “Onze droom was een kuuroord, zoals je die in Duitsland of Oostenrijk hebt. Sauna is daar een onderdeel van. In de praktijk werd de sauna in Bronsbergen een onderneming op zich, waar veel dagjesmensen gebruik van maakten. Dat was niet wat we voor ogen hadden, en het bracht ons verder weg van wat we eigenlijk wilden.”

Verbinding leggen
Met het terugkeren van de rust in het bedrijf, ontstond er ook ruimte om weer actief te netwerken. “Je bent eerst aan het overleven, de focus volledig op het opzetten van een nieuw bedrijf. Eind vorig jaar begon het bij mij weer te kriebelen: ik voelde de behoefte om weer verbinding te leggen met onze omgeving en met ondernemers om ons heen. Ik vind dat leuk, geniet daarvan. Ik ben een verbinder en bruggenbouwer. De verbinding leggen met een netwerkorganisatie als Ondernemers in Bedrijf past daarbij. We kunnen veel betekenen voor andere ondernemers. Uit eigen ervaring weten we hoe je onder druk kunt staan. We steeds meer aanbieden op het gebied van vitale leefstijl, mindfulness en yoga en goede voeding. Programma’s die we op die gebieden (gaan) aanbieden, zijn ook interessant voor hardwerkende ondernemers!”

 

 

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's