home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

De Eek

Helmig van de Kolk

Helmig van de Kolk is samen met zijn vrouw eigenaar van de Eek. Een groepsaccommodatie in een 500 jaar oude boerderij voor bruiloften, familieweekendjes, vriendengroepen, maar ook voor zakelijke bijeenkomsten. Helmig over melkkoeien, creatief omgaan met mensen en zijn favoriete plek in de Achterhoek.

Hoe is het bedrijf ontstaan?
Ik ben van oorsprong veehouder. Tot 2004 stonden er op ons bedrijf melkkoeien en varkens. De laatste vijf jaar hebben we tot twee keer toe een zieke veestapel moeten ruimen. De stemming was behoorlijk mineur zal ik maar zeggen en toen hebben we besloten te stoppen met onze landbouwactiviteiten. Dat betekent dat er op een andere manier voor inkomen moest worden gezorgd. Mijn vrouw werkte al buitenshuis en ik ging aan de slag als sporthalbeheerder voor de gemeente Bronckhorst. Ondertussen dachten we: we hebben een hele mooie, boerderij staan van minstens 500 jaar oud, het zou jammer zijn om daar niets mee te doen. Daarom hebben we besloten om de boerderij in 2008 te verbouwen tot een groepsaccommodatie. De gemeente, de provincie, het Prins Bernard Cultuurfonds en Plattelandsontwikkeling zijn ook betrokken en met wat subsidies konden we deze flinke investering het uiteindelijk realiseren.

Wie komen er bij jullie?
Dat zijn verschillende groepen. Zo komen er families waarbij opa en oma hun kinderen en kleinkinderen meenemen. Er komen ook vriendengroepen, dat is in eerste instantie de groep waar we voor gebouwd hebben. In de loop van de jaren zijn we steeds vaker ruimte voor zakelijke bijeenkomsten gaan bieden. Denk dan aan dagbijeenkomsten voor 10-25 personen. Inmiddels kunnen we onze aanbod steeds verder uitbreiden, tot aan een roofvogelworkshop toe. Als derde groep zijn er bruiloften bij gekomen. Sinds 2010 of 2011 kunnen mensen ook buiten het gemeentehuis trouwen en wij zijn één van de trouwlocaties. We hebben zo'n zes, zeven bruiloften per seizoen, waarbij mensen vrij zijn om hun eigen programma te maken. Zelf doen we geen horeca, maar werken we samen met lokale partijen. Ik ben geen horecaman en ik werk ook gewoon als sporthalbeheerder. Ik heb geen tijd om de hele Horecatak er ook nog bij te doen. Sommige groepen willen het liever zelf verzorgen en dat kan ook in onze goed ingerichte keuken. Andere groepen hebben voorkeur voor een wat luxer verzorgd arrangement. Mensen zijn daar vrij in.

Wat zou je graag willen?

Mijn wens is dat ik zou kunnen stoppen met mijn baan bij de gemeente. De omzet is nu wel goed te noemen, maar door de week is er best nog ruimte voor de zakelijke markt. Dat is een moeilijke vechtmarkt en daarin hebben mensen vaak meer eisen. Als mensen door de week meer vakantie zouden hebben, was het niet zo'n probleem. Doordat we ook beiden buitenshuis werken, is werving ook wat lastiger. Daarom zijn we ook aangesloten bij Bronckhorst in Bedrijf. Dat mensen op die manier bij je komen. Dat ze zien dat we net dat beetje extra doen, zoals de bedden opmaken.

Wat is nou het allerleukste aan je vak?

Het omgaan met mensen. Als boer ben je veel met je eigen dingen bezig. Bijvoorbeeld met je koeien. Dat is ook mooi, want die zeggen niet altijd wat terug en dat is ook wel eens prettig. Maar ik ben wel een mensenmens en zorg er graag voor dat mensen het fijn hebben. Je komt allerlei types tegen en je mag natuurlijk niet iedereen, maar het is de kunst om daar creatief mee om te gaan. Ik vind het mooi dat je een band opbouwt met een bruidspaar. Ze komen twee of drie keer vooraf om te kijken en te bespreken wat ze precies willen. Dat zijn dan ook mensen die vaak terugkomen voor een jubileum. Dat zijn wel de dingen die ik het leukste vind om te doen: het blije gevoel van mensen, want er is er vaak ellende genoeg.

Wie inspireert je?
Tja, wie inspireert ons? Voor mij is het vooral het familiebezit. De Achterhoek in zijn geheel. Ik, als plattelandsmens, vind het een prachtige plek om te wonen. Niet alleen de toeristisch trekpleisters, maar ook de gewone dingen als een veehouderij. Het gevoel wat je hebt bij het pand en bij je woonomgeving, dat is inspiratie voor mij. Mensen die er ook zo overdenken, daar heb ik wat mee. Vernieuwers en verbinders, zal ik maar zeggen. Ik vind het mooi dat je elkaar wat gunt en dat je samenwerkt met bijvoorbeeld verschillende partijen binnen de Horeca. De één levert de drank, de ander de biertap en nummer drie verzorgt de hapjes. Korte lijntjes zijn daarbij handig.

Wat is je favoriete plek op jullie terrein?
Ik vind het tuingedeelte en de binnenplaats twee hele mooie plekken. Als je naar het dorp kijkt, vanaf de vroegere terp, dan zie je pony's lopen en de geiten. Je blijft toch boer, in de zin van het gevoel met beesten. Ik vind de woonkamer in de accommodatie ook gewoon een hele sfeervolle plek. Het is een beetje het geheel. Het is een rijk bezit, niet alleen lusten, ook lasten, maar je weet wel waar je het voor doet.

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's