home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Bas Accountants

Frans van Ruth

Frans van Ruth zoekt kansen in bedreigingen en kijkt bij Bas BV Accountants en Adviseurs wat ondernemers nodig hebben. Of ze nu kaas hebben gegeten van administratie of geen idee hebben hoe ze moeten omgaan met hun cijfers. Frans vertelt over automatisering, de veranderingen in zijn werk en Wesley Sneijder.

Wat doe je als ondernemer?
Ik ben accountant. Dat betekent dat wij met name het MKB adviseren en helpen als het gaat om bijvoorbeeld belasting, loonadministratie en advisering in de breedste zin van het woord. Ik ben zelf ook ondernemer dus dan moet ik ook omzetten zien te genereren. Weten wat de ontwikkelingen zijn en daarop in spelen. Zowel op de kansen als op de bedreigingen en misschien nog wel meer de kansen in bedreigingen zien. Nauw in de gaten houden wat er speelt. Nu zie je bijvoorbeeld dat er een grote automatisering plaatsvindt. Het gevolg is een verschuiving van werkzaamheden: van puur vastleggen en administratie naar een meer adviserende rol.

Wat is er veranderd in je werk?
De verander vindt vooral plaats op het administratieve vlak. Vroeger had je, om ondernemer te worden, het middenstandsdiploma nodig. Dat was een verplichte eis om je in te schrijven bij de KvK. In die opleiding zat ook een stuk administratie. Dat is niet meer zo. Iedereen, met of zonder administratieve onderlegging kan zo beginnen. Ook mensen die er geen kaas van hebben gegeten of het totaal niet interessant vinden, die besteden het dan vaak maar uit. Daarnaast heb je ook de meer opgeleide ondernemer: die zijn meer cijfermatig onderlegd en kunnen prima hun eigen administratie bijhouden. Ook met behulp van diverse praktische boekhoudpakketten. Daar zie je de verschuiving: waar je eerst de hele administratie deed, doet de ondernemer dat nu meer zelf. Je werkzaamheden verschuiven dan van administratieve verwerking naar controle en advies. Daar komt bij dat de regels vanuit de beroepsorganisatie behoorlijk zijn aangescherpt. Dat heeft invloed op zowel kantoororganisatie en werkprocessen. Al met al veel extra regels waar ik niet altijd even blij van word.

Een tweede punt is dat klanten steeds kritischer worden. Dat merk je aan trage betalingen en daarbij kijkt men kritischer naar facturen. Anderzijds komen meer klanten met hun eigen bedrijfsvoering in de problemen en dan moet je meer adviseren. Dat is soms een soort spagaat voor mij: klanten hebben meer advies nodig en krijgen daardoor te maken met hogere kosten, terwijl ze zelf juist hameren op minder kosten. Hoe kun je dat dan toch acceptabel maken? Om hetzelfde rendement te behalen, moet je toch meer inspanningen verrichten. Dat is niet erg, maar het kost tijd.

Wat is nou het allerleukste aan je vak?
Het leukste is om advies te kunnen geven. Je kunt iemand administratief voort helpen door te zoeken naar oplossingen. Gezamenlijk proberen we om een onderneming naar hoger niveau te tillen. Dat betekent dat we heel veel in overleg met de ondernemer zijn.

Wie inspireert je?
Ik kijk wel op tegen mensen die vol passie zitten voor hun beroep of functie. Dat vind ik prachtig! Hoe mensen die passie kunnen overbrengen, maakt het inspirerend. Lou Stevens is een professor in belastingrecht en die heeft elk jaar weer zijn praatje over het belastingplan. Inspirerend om te zien hoe hij dat kan overbrengen voor een volle zaal en hoe hij daar enthousiast mee omgaat. Hoe hij dingen anders ziet dan het kabinet en zijn weerwoord heeft op bepaalde plannen. Op een kritische, maar humoristische manier. Mensen dat kunnen, die inspireren mij.

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

Ik heb een druk privéleven. Getrouwd en drie opgroeiende kinderen. Eén studeert in Leiden. We hebben een hond en een grote tuin. We wonen lekker buitenaf. Dat klinkt allemaal heel mooi en dat is het ook, maar het onderhoud kost veel tijd. Daarbij probeer ik een avond in de week te fitnessen en wat sportprogramma's kijken, met name voetbal. Op zich ben ik geen fan van Wesley Sneijder, maar ik vind het knap hoe hij aan het buffelen is. Hij gaat door, ook als het niet lukt. Doorzetten en niet opgeven. Gewoon in jezelf blijven geloven en doorgaan dan komt het vanzelf wel weer.

Waar mag je jou 's nachts voor wakker maken?
Vroeger was dat voor voetbal, het Nederlands Elftal, maar ik heb er eigenlijk sowieso niet zoveel problemen mee om 's nachts wakker te worden. Ik ben niet zo sacherijnig...

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's