home 088 - 54 375 00

Ondernemers
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Bijlesinstituut Zutphen

David Jan Bal

In een prachtig tuinkantoor in Warnsveld maken wij kennis met David Jan Bal, eigenaar van Bijlesinstituut Zutphen, kortweg BIZ. Moeite met Engels of Nederlands? Duwtje in de rug nodig? Laatste sprintje? David Jan geeft met veel plezier tekst en uitleg over de Nederlandse en Engelse taal én over zijn bedrijf.

 

Wie is David Jan Bal?

“Goedendag, ik ben David Jan Bal. Ik ben een vlotte zestiger en woon samen met mijn vrouw en onze twee dochters in Warnsveld. Ik ben een Utrechter van geboorte. Na het gymnasium ben ik Engels gaan studeren en heb ik 15 jaar voor de klas gestaan van een middelbare school als docent Engels. Ik kom dus van oorsprong uit het onderwijs. Bij toeval ben ik in het bedrijfsleven terecht gekomen, waar ik cursussen schriftelijke en mondelinge communicatie verzorgde. Ik ben een talig type, een echte alfa.

Al meer dan 20 jaar schrijf ik ook liedteksten voor bedrijven die iets te vieren hebben: ik regisseer en presenteer bedrijfscabaret op maat, al dan niet in combinatie met het personeel. Dit doe ik af en toe nog, en altijd met heel veel plezier, maar in de loop der tijd was ik toe aan iets nieuws. In 2012 heb ik het onderwijsvak weer opgepakt en heb ik mijn bedrijf Bijlesinstituut Zutphen opgericht. Dit wordt nog wel eens verward met huiswerkbegeleiding, maar dat is een andere tak van sport. Ik help leerlingen, studenten en volwassenen met de Nederlandse en Engels taal. Deze begeleiding doe ik één op één. Mijn ervaring is dat een bijles van 50 minuten voor de leerling veel meer oplevert dan klassikale lessen waarbij leerlingen vaak snel afgeleid zijn.”

 

Waarom doe je wat je doet? 
Op enthousiaste toon vertelt David Jan; “Onderwijs vind ik leuk! Ik vind het heerlijk om uit te leggen, dat heb ik altijd al leuk gevonden. Zie het als een soort van spel. Door beeldend uit te leggen is de droge stof over ‘d’-tjes en ‘t’-tjes ineens veel leuker en makkelijker te onthouden. Het is mooi om bevlogen te kunnen praten over je vak en mensen op die manier bijvoorbeeld het verschil tussen bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden uit te leggen. Ik houd van humor, dat is natuurlijk wel terug te zien aan mijn cabaretachtergrond. Het is ontzettend mooi als je ziet dat leerlingen het op een gegeven moment snappen en er dan ook lol in beginnen te krijgen. Dat levert voor zowel de leerling als mijzelf positieve energie op. De Engelse taal heeft veel verschillende tijden, die – anders dan in het Nederlands – zeer  consequent gebruikt worden. Door een tijdlijn te tekenen en kruisjes te zetten bij de verschillende tijden, gaan er dan ineens allerlei lampjes branden.”

 

Waarin onderscheidt Bijlesinstituut Zutphen zich?

“Stel, een leerling heeft bij mij bijles gevolgd en is heel hard met zijn talen bezig geweest en toch haalt hij voor zijn toets een onvoldoende. Dat is natuurlijk heel vervelend – en gebeurt ook niet vaak - maar dat kan gebeuren. Ik neem dan contact op met de vakdocent om erachter te komen waar dit is misgegaan. Sterker nog, ik neem standaard al in het voortraject contact op met de vakdocent op school, uiteraard met goedkeuring van de student en de ouders. Die docent weet vaak al waar de knelpunten zitten, waardoor er tijdens de bijles hier extra aandacht aan gegeven kan worden. Daarnaast is het voor de docent goed om te weten dat een student hiervoor extra zijn of haar best doet. Dat werkt voor alle partijen positief.

Daarnaast geef ik de ouders maandelijks een update via de e-mail, zodat zij goed op de hoogte blijven van de vorderingen. Ik krijg terug dat dit een meerwaarde is van mijn bijlessen.”

 

Doe je veel aan netwerken?
“Ik ben mij bewust dat netwerken en zichtbaarheid van je bedrijf essentieel zijn. In mijn vakgebied wordt er vaak via google gezocht naar lokale bijles- of huiswerkinstituten. Een hoge ranking in google is hiervoor essentieel. Daarnaast zorg ik ook voor zichtbaarheid op scholen. Met pakkende posters en teksten maak ik mijn diensten kenbaar. Naast zichtbaarheid, ben ik ook een actieve netwerker. Ik heb twee jaar lang deelgenomen aan een netwerkclub en ben nu uiteraard lid van Ondernemers in Bedrijf. Daaruit is een groepje lokale ondernemers ontstaan die wekelijks met elkaar samen komen. Ik geloof dat je samen meer kan dan alleen. Daarnaast sponsor ik het Internationale Jeugdvoetbaltoernooi Zutphen, omdat ik het belangrijk vind, om ook op sociaal-maatschappelijk vlak iets te doen. Bovendien is dit evenement ook een mooie kans om in contact te komen met mijn doelgroep!”


Wat maakt ondernemen zo leuk? 

“Ondernemen is belangstelling hebben voor anderen. Het is leuk om te netwerken en mensen aan elkaar te verbinden. Ik ben een sociaal type, maak makkelijk contact. Als ondernemer is dat denk ik een belangrijke eigenschap. Wanneer je iets voor een ander betekent, krijg je dat ook terug.”

 

Wat is je droom? 
“Volgend jaar hoop ik een prachtige wandeling in Engeland te gaan maken, de bekende ‘Coast to Coast’-route, een spectaculaire route van de Ierse Zee naar de Noordzee. Ik ben een echte wandelaar en ga dan ook graag ’s avonds een rondje wandelen. Recentelijk heb ik de Midzomernachtloop van vereniging Natuurmonumenten gelopen. Dat is een marathon in wandelend tempo afleggen, daar doe je ongeveer 10 uur over.”

 

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding? 
“Naast wandelen ben ik ook dol op muziek maken en theater spelen. Jarenlang heb ik contrabas gespeeld, maar ben nu aan het stoeien met mijn basgitaar. Dit instrument is een stuk handzamer. Ik houd ervan om met bestaande muziek mee te spelen. Daarnaast speel ik wel eens met mijn dochter van 14 jaar oud. Zij is erg goed op de piano en speelt regelmatig bij een restaurant in Zutphen. Een mooie oude Bechstein piano siert onze woonkamer, daar zijn we erg trots op.”

 

Heb je een ondernemers tip? 
“Durf op mensen af te stappen. Om goed te kunnen netwerken is het belangrijk om niet in een kliekje te gaan staan. Loop rond, spreek mensen aan. Het is belangrijk dat je als ondernemer blijft volhouden.”

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's