home 088 - 54 375 00

amersfoort
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

De Eemlandhoeve

Jan en Maaike Huijgen

Op de Eemlandhoeve wordt vaak hard gewerkt! Natuurlijk door Boer Jan en Boerin Maaike, die samen met vele andere zorg dragen voor de koeien, de hectares weiland en het ruime ecologische erf van de boerderij. Maar daarnaast wordt er ook hard gewerkt door de vele zakelijke bezoekers; mensen die de Eemlandhoeve weten te vinden voor bijeenkomsten, vergaderingen, conferenties of trainingsdagen. 

In deze prachtige omgeving vindt op woensdag 7 juni a.s. Amersfoort in Bedrijf plaats. Graag laten wij je vast kennismaken met Boer Jan en Boerin Maaike!  

 

Hoe zou je jezelf omschrijven? 

Boer Jan neemt als eerste het woord. “Ik denk dat je mij het beste kan omschrijven als Initiator, Inspirator, Innnovator en Integrator: de 4 I’s die ooit goed beschreven staan in het jubileumboek Cityside Oasis”. Boerin Maaike vervolgt “Voor mij is dat passie voor natuur, biodiversiteit en voedselintegriteit. Ik ben een teamworker die volhoudt om de natuur zijn eigen plek te geven op het ruime boerenerf. Ik geniet ervan om anderen daar deelgenoot van te maken. Dit doen wij door bijvoorbeeld rondleidingen, proeverijen en wildplukwandelingen te organiseren.” 

 

Hoe is de Eemlandhoeve ontstaan?  

“De Eemlandhoeve is ontstaan uit een droom die diep in het hart gelegd is. Er is onrust over het huidige kwetsbare voedselsysteem. Ik wil daarom graag bijdragen aan een nieuwe ontwerproute voor boeren en burgers.” Het enthousiasme van Boer Jan is onmiskenbaar. “In 1993 zijn wij lokaal gestart, in 1998 hebben wij deze plannen regionaal vormgegeven, in 2003 hebben wij een nationaal statement gemaakt, in 2008 is dit Europees vormgegeven. Maar we zijn er nog niet! De droom gaat nu naar 2018: de Global Eemland Conference met Restoring Regional Foodculture World Wide.” 
 

Boerin Maaike vervolgt het verhaal “In 2007 ontving de Eemlandhoeve de Internationale Mansholtprize voor hernieuwing van landbouw, voedsel en maaltijd in het bewustzijn van burgers, boeren en beleid. Daar is nu ook business aan toegevoegd.” 

 

Wat voor faciliteiten biedt de Eemlandhoeve? Wat kun je hier als particulier of zakelijke gast allemaal doen? 

Er is veel te beleven op de Eemlandhoeve! Zie hier een kleine selectie:  

Prachtige zaalfaciliteiten voor de ‘wei’sessies van bedrijven 
Maatschappelijk verantwoord ondernemen tot in uw vergadersessies toe.  Inspiratie rondleiding Grootste/Breedste boer 
Paradigmatisch verhaal voor de keuzes die bedrijven en instellingen maken tot op het persoonlijke level.  Wildplukwandeling met Boerin Maaike   Lekker eten in ons Eethuys 

Meewerken aan herstel van de regionale voedselcultuur door bijvoorbeeld de Hooiberg BBQ met biologische vlees van boerenzoon Henk en voor families pannenkoeken met meel van de molen en melk van de buurman. 

Teamdag voor het bedrijf met meewerken op de boerderij  

De biodiversiteit versterken, sociale taken oppakken en met elkaar meebouwen aan een nieuwe uitdaging op de hoeve.  

Genieten van 

Vlinders, bloemen en een echte koe in de potstal in de ogen kijken 

Familiedagen met Boerenspelen  

 

Op een boerderij wordt hard gewerkt. Toch besteden jullie ook heel veel aandacht aan ontmoeting, zaaien, oogsten, samen eten, delen en vooral: de tijd nemen. Hoe laten jullie dit aan jullie gasten zien? 

Boerin Maaike vertelt “We hebben naast de ecologische poot ook de sociale poot: ons Zorghuys, waarin jongeren en ouderen een ander tijdsritme hanteren dan de drukke stadsmens. Heel goed om die ervaring weer in te pluggen in onze moderne snelle zakelijke wereld. Daarvoor ook koffiemomenten, oogstdagen, koeien in de wei dagen en open dag bij de bioboer. Via onze website en onze facebookpagina kan je precies zien wat er allemaal te doen is.” 

 

Wat is het lekkerste product in de Boerderijwinkel dat wij echt geproefd moeten hebben? 

“Ik vind toch het lekkerste ons eigen vlees: de Hamburgers van Henk!” Zegt Boer Jan stralend. “Het is wat duurder, maar ik zeg dan ‘eet dan wat minder en leer weer echt goed eten van het minder goede te onderscheiden’. Daarnaast ook de sappen en in de seizoentijd ook de groentes uit de eigen moestuin. Boerin Maaike kan ook voor de groene smoothies zorgen, maar die zijn voorlopig voorbehouden aan mij!”  

 
Wat maakt ondernemen zo leuk?  

“Ondernemen is initiëren, innoveren, inspireren en integreren. Dat niet alleen dromen, maar vormgeven in de realiteit geeft heel veel vreugde. Ook tegenslagen verwerken, vraagt om een sterke ziel die incasseert, maar ook weer kan delen daarna. Dat samen met zoveel ‘makkers’ vorm te geven; een wow ervaring!” 

 
Waarin kom je jezelf tegen?  
Boer Jan steekt van wal. “Ik denk vaak 5 tot 10 jaar voor de muziek uit. En dan moet je nu al keuzes maken die anderen totaal nog niet waarnemen en die je ook niet kunt uitleggen. Daarvoor moet je offers brengen en nu al investeringen doen die nog lang niet terugkomen. Ik doe dit door heel dicht bij mezelf te blijven: wat wil ik nu echt? Dat is een zoektocht, maar wie hem aandurft, kom zichzelf tegen. Dag Hammarskjöld– oud secretaris-generaal van de VN - heeft mij de taal aangereikt om daar goed mee om te gaan. Met sommigen mag je de diepte ingaan om ook de ‘reis naar binnen’ te delen.” 

 
Waarom ben je lid geworden bij Amersfoort in Bedrijf? 
“We hebben een unieke plek en de Eemlandhoeve heeft een unieke missie. Deze missie willen wij Nationaal, Europees en Globaal uitdragen, maar de wortels liggen wel in Eemland! Voor mij is dat in het boerendorp Bunschoten en de stad daar vlakbij Amersfoort. In die regio bevinden zich mijn potentiele bezoekers. Daar kom ik graag mee in contact.” 

 

Waar willen jullie staan over 5 jaar? 
“Ik mag nog 10 jaar mee en hoop dan Eemlandhoeve 2.0 gerealiseerd te hebben.” Maar bij deze plannen alleen blijft het niet… “Ik hoop ook de contouren voor het Ruraal Park Eemlandhoeve 3.0 helder te hebben. Restore Regional Foodculture; het doel hiervan is dat Amersfoort en omgeving 20 tot 30% van het benodigde voedsel uit de regio haalt. Maar dat kan ik niet alleen. Dit dienen de boeren, de burgers en de bedrijven samen vorm te geven, ook in financiële zin.” 

  
Waar mag je jou ‘s nachts voor wakker maken?  

Jan klinkt serieus. “Als er een koe moet kalveren, dan moet ik daarbij zijn. Het is dan gedaan met de nachtrust. Dat geldt ook als mijn koeien uitbreken. Je wilt niet dat je dieren ’s nachts op straat lopen en bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaken. Dit zijn natuurlijk wel oer-van-de-boer antwoorden.” Jan vervolgt zijn verhaal “Laat mij ’s nachts gewoon lekker slapen. De nacht zuivert alle smurrie in het neurale systeem. Dan kan je ’s morgens weer fris en helder aan de slag.” 

 

 

 

 

 

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's