home 088 - 54 375 00

amersfoort
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Chris Alkema

ESED Grafimedia Specialist

ESED – meegroeien met de ontwikkelingen in de drukkerijwereld
Bijna niemand weet het nog – maar ESED, dat is de Eerste Soester Elektrische Drukkerij. Doet er ook helemaal niet toe, want ESED is een begrip geworden in de wereld van verpakkingen en sale-materiaal. De Eerste Soester Elektrische Drukkerij begon in 1910 met boekdruk met loden letters die zetters met de hand op boekdrukmachines zetten. Anno 2018 maakt ESED verpakkingen en kortingsuitingen voor grote ondernemingen als HEMA, Trekpleister, Kruidvat en Volkswagen.

Als het bijzonder moet zijn, ook in kleinere oplagen, dan regelt ESED het. Dat is voor eigenaar Chris Alkema de uitdaging. “Dat is het leuke: als het gedrukt moet worden op een apart soort papier, als het anders-dan-anders afgewerkt moet worden, als verschillende materialen door elkaar gebruikt moeten worden… dat is waar de gewone drukkerij je niet bij kan helpen. Wij kunnen heel veel moois maken voor heel veel bedrijven. De kennis die wij in huis hebben, die deel ik graag. En ik maak graag mensen enthousiast door ze het product te laten zien wat wij kunnen maken. Je kunt het vastpakken, het is tastbaar. Bijvoorbeeld een bijzondere verpakking voor een product. Het is bijzonder om je eigen product zo mooi verpakt te zien.”

Digitaal
Chris heeft veel zien veranderen in het vak. Hij begon vijfentwintig jaar geleden als drukker bij ESED. “De omslag van offset naar digitaal, die is heel belangrijk gebleken. Drukkerijen die nog niet digitaal werken, die hebben het nu lastig. De concurrentie onder offset-drukkerijen is hevig. Wij hebben op tijd de omslag gemaakt en kunnen nu onze eigen koers bepalen.”
Chris klom op binnen de drukkerij, ontwikkelde een visie op waar het naartoe zou moeten. “Op een gegeven moment heb je dan zo’n netwerk opgebouwd, dat je je realiseert dat het beter is om dat zelf te beheren.” In 2008 neemt Chris het bedrijf over.

Groei
“Je groeit in het ondernemerschap. Je gaat praten, met klanten, met leveranciers. En je moet je kennis op peil houden, weten wat er speelt en meegaan in de ontwikkelingen.”
Het nieuwe jaar brengt nieuwe plannen met zich mee. “We werken nog vanuit het oude pand, met veel ruimte voor de traditionele drukpersen, met afzuiginstallaties voor chemicaliën, met een filmplaatmakerij. Maar we werken niet meer met die grote drukpersen en niet meer met chemicaliën en filmplaten, dus al die ruimte is niet meer nodig. In 2018 verhuizen we daarom naar een kleiner pand, in Bunschoten, langs de snelweg.”

Laten adviseren
Chris heeft gelegenheid gehad om te groeien als ondernemer. “Laat je financieel goed adviseren”, raadt Chris startende ondernemers aan. “Veel ondernemers beginnen enthousiast, zonder zich te realiseren waar je allemaal mee te maken hebt: belasting, salarisadministratie, gemeente, leveranciers, betalingstermijnen. Blindelings starten is een valkuil! Ga eerst naar een accountant, ga in overleg en win advies in!”

Netwerken zonder boefjes
Chris komt graag bij de evenementen van Ondernemers in Bedrijf. “Het is een club met veel ondernemers, die ik dan regelmatig zie en spreek. Gaandeweg groeit er dan vertrouwen. Als je dan een dienst nodig hebt, of aanbiedt, dan liever bij een ondernemer die je kent van Ondernemers in Bedrijf. Er zijn veel ‘boefjes’ onder ondernemers, maar die laten zich niet bij netwerkclubs zien.”

 

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's