home 088 - 54 375 00

bronckhorst-doetinchem
in bedrijf

aanmelden lidmaatschap

Free Wheel

Raymond Mars

Raymond Mars runt samen met compagnon Arjan Mombart schaats- en skeelerwinkel Free Wheel. Maar dat is niet alles: sinds een paar jaar is Free Wheel ook een organisatiebureau voor diverse outdoor-activiteiten. Raymond over Expeditie Bronckhorst, van sport naar recreatie en Annemarie van Gaal.

Hoe is het bedrijf ontstaan?
Free Wheel bestaat nu 18 jaar. We zijn met de winkel begonnen in een tijd dat skaten en skeeleren een hype was. Mijn compagnon Arjan heeft ook op hoog niveau geskate. Daarna bouwden we het uit en konden mensen ook bij ons terecht voor skatelessen en clinics. Ook dat groeide en mensen wilden graag iets meer doen tijdens bijvoorbeeld een personeelsfeest. Het aanbod werd uitgebreid met handboog schieten en mountainbiken. Naast de winkel bieden we nu veel arrangementen. Het is uitgegroeid naar een minder sportief, maar meer recreatief bedrijf. Zo hebben we bijvoorbeeld de grootste kano van de Achterhoek, tuc tuc's en solex tours en kunnen groepen tot 300 man bij ons terecht.

Wat is nou het allerleukste aan je vak?
Organiseren. Mensen een leuke dag bezorgen. En dat lukt mij goed, omdat ik erg creatief daarin ben. Ik ga uit van de vragen: vind ik het zelf leuk en vind ik het zelf uitdagend? Ik kan mij goed inleven in een groep en ik denk graag mee. Zo is er overal een oplossing voor: bijvoorbeeld een groep wil graag een solex tour doen, maar er is iemand bij die zwanger is en een ander in een rolstoel. Dan zorgen we dat er gewoon één tuc tuc mee gaat. Ook slecht weer lossen we op, want daar kunnen mensen ook niets aan doen. Niet dat het dan ineens wel zonnig is, maar we maken er wat van. Soms door extra materiaal in te huren of een fles Schrobbelaer te geven. Dat doe je dan gewoon.

Wat maakt ondernemen zo leuk?
Als ik iemand een leuke dag bezorg, dan verwacht ik dat iemand dat doorvertelt. Ik push mijn aanbod niet. Ik geloof niet meer zo sterk in adverteren. Wel in netwerken. Daardoor komen mensen terug en komen er nieuwe mensen. Momenteel vooral mensen uit een cirkel van 60 km, maar dat wil ik graag uitbreiden. Regelmatig heb ik contact met mensen uit Amsterdam, uiteindelijk komt dan de vraag waar we ons bevinden en dan is het vaak toch wat te ver.

Wie inspireert je?
Annemarie van Gaal heeft mij geïnspireerd. Hoe ze ooit haar bedrijf in Rusland heeft gerund, hoe ze mensen heeft ontslagen: de beste mensen heeft ze eruit gegooid, want die redden zich wel. Iedereen binnen het bedrijf kon ideeën indienen om het anders aan te pakken, ook de schoonmaakster. Dat inspireert mij: net even anders denken. De verrassing is dat de schoonmaakster uiteindelijk het beste idee had... Ik heb al heel veel verhalen gehoord van sprekers, maar vaak blijft het alleen bij een mooi verhaal. In de praktijk wordt er dan meestal niet veel mee gedaan, omdat het niet overal toepasbaar is. Annemarie sloeg de spijker op zijn kop!

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?
Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is werken. Werken is hobby. Ik organiseer de hele dag en ik ben de hele dag op de zaak. Daarnaast ben ik actief in het schaatsen en skeeleren. Ik kijk graag naar evenementen. Ik kijk hoe het georganiseerd is. Een tip? Wat heel veel mensen niet kennen is de marathon van Berlijn op skates. Dat is altijd eind september, op de dag voor het grote loopevenement en dat is zo mooi georganiseerd. Alles klopt: van bandjes tot een goed startvak en kleding die je weg kunt brengen volgens een mooi systeem. Ik heb ook een paar keer meegedaan, maar dit jaar zit het er niet in.

Waar ga je voor komend jaar?
Ik ga voor meer arrangementen en voor groei. We hebben een student MHTV aangenomen en die doet onderzoek naar wie er binnen een bedrijf bepaalde beslissingen neemt als het gaat om personeelsuitjes. Daarnaast is er über enthousiaste nieuweling voor acquisitie. Intern hebben we Expeditie Bronckhorst, een variatie op Expeditie Robinson, gemoderniseerd en aangepast zodat deelnemers nu gebruik maken van hun Smartphone en ABEL, een GPS-systeem. Deelnemers strijden voor amuletten. Team Zwart tegen Team Rood. Ik ben dan degene die ervoor zorgt dat voor en na de tijd alles goed loopt. Hoofdzakelijk ben ik druk in de winkel en that's it. Ik sta niet meer zelf voor een groep, al vind ik dat wel leuk. Anders loopt het teveel door elkaar. Als je mensen goed wilt helpen in de winkel, dan moet je hun verhalen horen. Daar moet je tijd voor nemen en je kunt nu eenmaal niet alles zelf doen.

vorige pagina

Andere interviews...

Actief in de regio's